Vitamine K behoort tot de zogenaamde vetoplosbare vitaminen en kennen we voornamelijk in relatie tot de bloedstolling. Toch heeft deze veelzijdige vitamine nog veel meer taken in ons lichaam. Een tekort aan deze vitamine wordt steeds vaker in relatie gebracht met hart- en vaatziekten en geeft net zoveel risico hierop als roken. Een vitamine K tekort is een serieuze risicofactor voor botontkalking, gewrichtsslijtage en verkalking van de slagaderwand.
Vitamine K bestaat uit K1 (fyllochinon en is plantaardig) en K2 (menachinon heeft een bacteriële herkomst). Vitamine K in onze voeding bestaat voor het grootste deel, 90%, uit moeizaam opneembaar K1 en voor een heel klein deel uit het goed opneembare K2. De rijkste bron van vitamine K2 is gefermenteerde soja wat we in onze westerse voeding niet veel eten.
Ondanks dat vitamine K een vetoplosbare vitamine is, is de opslag in ons lichaam vrij beperkt. We zullen dus iedere dag voldoende vitamine K uit onze voeding binnen moeten krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een normale bloedstolling. Het valt sterk te betwijfelen of deze hoeveelheid voldoende is voor de overige functies van deze vitamine.
Omdat vitamine K essentieel is voor de vorming van zogenaamde Gla-eiwitten zijn er meer taken in ons lichaam weggelegd voor deze vitamine. Zo speelt het een rol bij re-mineralisatie van onze botten, kraakbeen en ons gebit. Het remt de verkalking van zachte weefsels door calcium aan zich te binden. Maar het is daarnaast ook belangrijk bij herstelprocessen in bloedvaten, ogen, zenuwcellen, bloedplaatjes, nieren en lever. Tevens voor de preventie van insulineresistentie en diabetes type 2.
Klinische tekorten van vitamine K waarbij levensbedreigende bloedingen kunnen optreden zijn risico-groepen zoals baby’s, mensen die langdurig antibiotica of bloedverdunners slikken of mensen met chronische maagdarmziekten. Ook gebruik van hoge doses salicylaten is slecht voor de vitamine K status. Salicylaten zitten o.a. in aspirine, thee, koffie, tomatenpuree en –ketchup, vruchtensappen en wijn, pepermunt, zoethout etc. Gelukkig is bij de meeste mensen de bloedstolling normaal. Wel zijn er erg veel mensen die met een zogenaamd subklinisch tekort rond lopen. Dan is de bloedstolling wel normaal maar is er niet voldoende vitamine K over voor de andere taken in het lichaam.
Omdat vitamine K dus een invloed heeft op de bloedstolling is het belangrijk om te weten welke dosering gebruikt mag worden als u bloedverdunners slikt om de werking hiervan niet te verstoren. Een dosering van 50 mcg K2 per dag is veilig. Overleg bij twijfel met uw huisarts.
Bij Puur Blom kunt u voor advies terecht en kan met behulp van een vita-K-metertje, bepaald worden hoe het gesteld is met de kalkafzetting in de kleine haarvaatjes van de vingers. Dit is een indicatie voor een vitamine K tekort.