Hebt u het verhaal over Sven Kramer en het te hoge gehalte aan vitamine B6 in zijn bloed ook gelezen? Het werd een poos terug, helaas voor hem, breed uitgemeten in de krant en er komen in de winkel al klanten die van hun huisarts geen multivitamine meer mogen slikken waar B6 in zit. Graag zou ik dat even willen nuanceren en uitleggen.
B-vitamines zijn in onze voeding aanwezig in onder meer volkoren granen, fruit, groenten, vlees en zuivel en hebben een belang in onze ontwikkeling en onderhoud van veel functies van ons lichaam. Deze B-vitamines zijn in water oplosbaar en daarom raken we ze vaak voor een deel kwijt bij de bereiding van ons voedsel. Tekorten aan deze vitamines komen in Nederland helaas toch nog regelmatig voor. Wat van belang is, is dat veel B-vitamines elkaar nodig hebben voor een juiste balans, meer dan bij veel andere vitamines.
In deze blog wil ik me dus graag richten op een van deze B-vitamines, namelijk B6 (Pyridoxine). B6 is betrokken bij meer dan 100 enzymreacties in het lichaam die vooral te maken hebben met de energieproductie en de stofwisseling van vetten en eiwitten. Vitamine B6 helpt bij de verlaging van de cholesterolspiegel en homocysteïne, waardoor het een gunstige invloed heeft op het hart en de bloedvaten en de hersenstofwisseling. Ook is B6 nodig voor een goed functioneren van ons hormoonstelsel en ons immuunsysteem. Een tekort kan zich uiten in scheurtjes in lippen en mondhoeken, een ontstoken tong, bepaalde vormen van eczeem, vermoeidheid, depressie, bloedarmoede en ga zo maar door. Door ziekte, medicijngebruik (o.a. anticonceptiepil) of stress kan een verhoogde behoefte ontstaan aan B6, maar ook bij zwangerschap, ouderen of bij overmatig alcoholgebruik.
Om dus verzekerd te zijn van een voldoende opname van deze belangrijke vitamine gaan veel mensen over tot het slikken van een supplement waar deze vitamine in zit. Omdat dit een wateroplosbare vitamine is, gingen we er lange tijd vanuit dat je niet snel te veel kunt nemen. Nu heeft het Nederlandse bijwerkingencentrum het Lareb eind 2013 al gewaarschuwd voor zenuwschade en neurologische klachten na het slikken van hoge doseringen vitamine B6. Dan spreken we wel echt over hele hoge doseringen die via een multivitamine al niet snel mogelijk zijn. Te veel B6 in het bloed kan leiden tot neuropathie en sensibiliteitsstoornissen als tintelingen (doof gevoel) in handen en voeten. Sinds die tijd zijn neurologen ook meer alert op deze vitamine en komt er vaker voor dat in het bloedbeeld een te hoge B6 spiegel tot uiting komt.
Nu is het zo dat B6 in twee verschillende vormen in supplementen aanwezig kan zijn: in een synthetische vorm (goedkoop) of gebonden aan een enzym (2× zo duur) waardoor deze gebonden vorm makkelijker kan worden opgenomen door het lichaam. De laatste jaren is er steeds meer over bekend geraakt dat juist de synthetische vorm eerder tot problemen kan leiden omdat onze lever deze nog moet methyleren (omzetten) naar de bio-actieve vorm zoals deze ook in levensmiddelen voorkomt. Dus als het niveau in het bloed te hoog wordt is dat feitelijk een teken dat de lever niet in staat is om deze Pyridoxine HCL om te zetten in Pyridoxaal-5-fosfaat (de actieve vorm). Het is dus van belang om te kijken wat de oorzaak is van te hoge bloedwaardes. Zodra de bloedwaarde te hoog wordt, is dat meteen ook vaak een teken dat er een tekort ontstaat in de cellen. De stof kan dus niet op de plaats komen waar het nodig is. De reden dat de lever dit soms niet goed kan of doet is vrij complex en hangt vaak weer samen met tekorten aan andere vitamines en mineralen.
Samengevat kun je dus stellen dat hoge doseringen vitamine B6 een enkele keer tot problemen kunnen leiden en dat het soms veiliger is om voor een wat duurder supplement te kiezen waarbij dit risico vrijwel nihil is. Daarnaast is het ook verstandig om zo nu en dan de lever eens te verwennen met een detox of te ontzien door eens een paar weken geen alcohol te drinken en minder koffie en suiker te gebruiken. Misschien een mooi voornemen voor het nieuwe jaar.