Propolis wordt door bijen gemaakt uit hars van bomen en pollen van bloemen. Ze vermengen deze brij met hun speeksel tot een harde plakkerige substantie die gebruikt wordt om de raten te verstevigen en de korf te dichten. De raten zijn de bedjes van de kleine larven en worden met propolis ingesmeerd om ze kiemvrij te maken. Deze goudkleurige stof dient eveneens om vreemde stoffen en indringers te neutraliseren, in te kapselen en te verwijderen. Propolis is voor de bijen onmisbaar ten dienste van hun volk. Propolis beschermt hun overbevolkte kolonie en verzekert hun voortbestaan.

 

Ook voor de mens is propolis door zijn verzachtende en balsemende werking op de huid en slijmvliezen van grote waarde. Propolis ondersteunt zoals Echinacea het menselijk afweersysteem zodat vreemde organismen minder gemakkelijk onze verdediging kunnen doorbreken, en valt rechtstreeks de bacterie of het virus aan door de stimulering van de fagocytose en de sterk antiseptische werking van pinocembrine, galangine en ferulinezuur. Ook is het pijnstillend vermogen van propolis erg groot (3 tot 4 x sterker dan cocaïne). Propolis is belangrijk voor de bescherming, de verzorging en de hygiëne van plaatsen waar vreemde organismen gemakkelijk ons lichaam kunnen binnendringen: de neus, het oor, de keel, de mond, de anus, de vagina. Propolis kent vele toepassingen en wordt aangeraden bij vermoeide en overbelaste stem, wondheling, keelklachten (kriebels, ontsteking en pijn), prikkelhoest, hese stem en verminderde weerstand. Voor de verzorging van ons gebit is propolis nuttig omdat het antibacterieeel werkt. De tandpasta van Soria bevat ook mirre en zorgt ervoor dat er nauwelijks nog tandsteen ontstaat.

 

Brandwonden kunnen ook behandeld worden met propolis. Uit studies is gebleken dat tweedegraads verbrandingen even effectief behandeld kunnen worden met propoliszalf als met reguliere producten.

 

De meeste propolisproducten die te koop zijn bij Puur Blom komen uit Spanje van het bedrijf Soria Natural. Soria is een provincie in Spanje met een bevolkingsdichtheid van 9 inwoners per km². Het ligt tussen twee bergen ingesloten. De planten groeien daar in een beschermd ecosysteem op grote hoogte, vrij van pollutie en vervuiling. De planten bezitten het hoogste gehalte aan actieve bestanddelen en moeten zeer sterk en gezond zijn om de strenge klimatologische omstandigheden te overleven. Dit is uiteraard ook van groot belang voor de bijen in deze streek. Vandaar dat deze producten erg zuiver zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *