De natuur kent ontelbaar veel geneeskrachtige planten en een van de meest bekende, meest wetenschappelijk onderzochte en meest gebruikte in de natuurgeneeskunde is wel Mariadistel of in het Latijn: Silybum Marianum.

Mariadistel werkt ontgiftend op de lever en galwegen en zorgt ervoor dat toxines en metabole giften niet door de levercelmembranen passeren of deze niet beschadigen, en stimuleert de vorming van nieuwe levercellen en vermindert de progressie van leverziekten. Mariadistel is in staat om de lever te regenereren door het celmetabolisme te stimuleren. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking in de lever en kan zodoende ook de neiging tot levercirrhose vertragen. Ook vangt het een tekort aan glutathion op. Glutathion is een zeer belangrijke antioxidant in het lichaam en normaal gesproken aanwezig in bijna alle cellen in ons lichaam. De bitterstoffen in mariadistel zijn galdrijvend en verlagen de bloedvetten (cholesterol en triglyceriden). Het beschermt tevens ook de nieren tegen toxische stoffen en bevordert de spijsvertering.

 

Voor welke aandoeningen of klachten kan mariadistel worden ingezet? Ten eerste dus bij leverschade door alcohol, medicijnen, narcosemiddelen, of voedingsadditieven, maar ook schade door een overmaat aan ijzer, chemicaliën uit het milieu, verven, lijmen en oplosmiddelen. Bij acute en chronische leveraandoeningen zoals virale hepatitis (al dan niet met geelzucht), chronische alcoholische hepatitis met leververvetting, leverinsufficiëntie, levercirrhose, galblaasontsteking en voedselvergiftiging. Ook is mariadistel heel goed in te zetten bij huidziekten door leveraandoeningen zoals acné, psoriasis en acne rosacea.

 

Mariadistel is zeer veilig in het gebruik en wordt vrijwel altijd goed verdragen, ook bij langdurig gebruik. Door de ontgifting kan eventueel wel wat hoofdpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel optreden. Een te hoge dosis kan leiden tot diarree. Twee keer per jaar een kuurtje mariadistel, eventueel gecombineerd met andere kruiden, is een weldaad voor de lever.

 

In het zuiden vieren veel mensen nu Carnaval, een feest met vooral heel veel alcohol. Doe uw lichaam een plezier en kom na deze dagen een kuurtje halen om uw lever te ontgiften of neem ’s avonds bij thuiskomst wat capsules mariadistel om zodoende een kater voor te blijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *