Maagzuurremmers

maag

Afgelopen zomer waarschuwde het Lareb voor bijwerkingen van maagzuurremmers. Bij langdurig gebruik kan er een tekort aan mineralen en vitaminen ontstaan. Met name gaat het dan om magnesium, ijzer en vitamine B12.

In de maag moet B12 worden opgenomen en als je maagbeschermers of maagzuurremmers gebruikt gebeurt dit niet of slechts gedeeltelijk. Hierdoor ontstaat heel langzaam een tekort, en omdat het zo langzaam ontstaat wordt de link ook niet altijd makkelijk gelegd of opgemerkt. We hebben immers meestal ook een voorraad B12 in ons lichaam. Toch komt een tekort aan B12 steeds vaker voor (niet alleen bij gebruikers van deze medicijnen) en dat kan zeer uiteenlopende gezondheidsklachten geven. Ook een tekort aan magnesium en ijzer is niet altijd meteen op te merken.

Maar er speelt meer bij het gebruik van deze maagzuurremmers. Onze maag heeft niet voor niets maagzuur. De functie van het maagzuur is om eventuele bacteriën en schimmels te doden zodat deze niet in onze dunne darm terecht komen. Het beschermt dus tegen schadelijke bacteriën en schimmels die ons ziek kunnen maken. Zodra we de aanmaak van maagzuur gaan remmen gaat er dus van alles minder goed verlopen in onze spijsvertering.

Sowieso is het niet altijd duidelijk of er bij klachten van reflux of brandend maagzuur sprake is van een tekort of teveel aan maagzuur. Het brandende maagzuur kan op termijn wel de slokdarm aantasten en dat is schadelijk, dus het is wel belangrijk dat er aan refluxklachten wat gedaan wordt. Er zijn verschillende oplossingen voor. Bij milde klachten kan een kruidenpreparaat soms voldoende verlichting geven. Soms is het raadzaam om spijsverteringsenzymen in te nemen die op die manier helpen om het voedsel goed voor te verteren. Ook kunnen er maagklachten ontstaan door stress of verkeerde voedingsgewoonten. Een advies op maat is dus belangrijk. Stop echter nooit met de inname van medicijnen zonder eerst te overleggen met uw huisarts.

Als u meer wilt weten over B12 is er op vrijdagavond 5 februari een lezing over dit onderwerp. Monica van der Lem zal hier dan over komen vertellen. Zij is een B12-specialiste. Aanmeldingen graag via de website of in de winkel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *