Groenlipmossel

Er komt steeds meer bekendheid over dit bijzondere product dat behoort tot de groep van visvetzuren. Groenlipmossel is een mossel uit Nieuw-Zeeland met een groene rand aan de schelp. Het heeft een veel sterkere ontstekingsremmende werking dan gewone visolie. Bij chronische ontstekingsprocessen zoals artrose komt het meervoudig onverzadigd vetzuur arachidonzuur vrij. Dit arachidonzuur wordt in een keten van reacties omgezet tot zogenaamde prostaglandines en leukotriënten. Deze stoffen hebben een sterk ontstekingsbevorderend effect. Twee enzymen spelen hierbij een grote rol: de zogenaamde 5-LOX en COX-2. In studies is aangetoond dat groenlipmossel in staat is deze twee enzymen te remmen. Hierdoor wordt de productie van de ontstekingsbevorderende prostaglandines flink omlaag gebracht.

 

Reguliere ontstekingsremmers als aspirine, ibuprofen noemen we ook wel NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers). Deze hebben als risico dat ze maagbloedingen kunnen veroorzaken en ontstekingen in de dunne darm omdat ze het zogenaamde COX-1 enzym remmen. Dit enzym zorgt voor gezonde slijmvliezen in ons maagdarmkanaal. Het COX-2 enzym moet echter wel geremd worden want dit enzym zorgt voor de ontstekingen. Selectieve COX-2 remmers zijn ontwikkeld (o.a. Celebrex en Vioxx) maar deze middelen hebben eveneens ernstige bijwerkingen (toegenomen kans op hartaanval, beroerte, nierbeschadiging). Groenlipmossel is waarschijnlijk de krachtigste én veiligste ontstekingsremmer die we kennen, omdat dit vetzuur wel COX-2 remt maar niet het nuttige COX-1 enzym. Hierdoor is er geen risico op maag- en darmproblemen

 

Tot nu toe is er voornamelijk onderzoek gedaan naar de effecten op artrose en andere gewrichtsontstekingen met zeer goede resultaten. Groenlipmossel kan echter ook erg goed werken bij andere klachten zoals menstruatiepijn maar ook bij astma. Astma en chronische bronchitis zijn eveneens ontstekingsziekten waarbij de ontstekingsremmende werking van groenlipmossel heel effectief kan zijn.

 

Er zijn diverse producten op de markt die groenlipmossel bevatten. Deze variëren in prijs en kwaliteit. De vetzuren van groenlipmossel kunnen op twee manieren verwerkt worden: vloeibaar en gedroogd. Veel producenten voegen naast de groenlipmossel ook nog andere ontstekingsremmende stoffen toe waardoor het een synergetische werking kan hebben. Bij Puur Blom adviseren we u graag welk product voor u het meest geschikt is. Klanten die de groenlipmossel reeds gebruiken zijn zonder uitzondering allemaal erg enthousiast over de resultaten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *