Goud, Wierook en Mirre

De drie Koningen uit het Oosten brachten voor de geboorte van het kerstkind drie geschenken mee. Goud, Wierook en Mirre. Ik heb me eigenlijk vroeger nooit afgevraagd wat dat nu eigenlijk betekende. Ik kwam als kind vaak in de kerk, waar kwistig met wierook werd gewerkt en ik hou helemaal niet zo van de geur dus zag er ook het kostbare niet van in. Mirre zei me helemaal niets. In mijn winkel verkoop ik inmiddels alle drie, waarbij ik het leuk vind om ze, juist in deze periode, even toe te lichten.

Het goud is te koop als Nano Edelmineraal. Het woord Nano verwijst naar iets dat een zeer kleine deeltjesgrootte heeft en in een vloeibaar medium, zoals water, kan oplossen zonder dat de deeltjes naar de bodem zinken of op het oppervlak drijven. Bij Nano mineralen komt dit vanwege hun unieke elektromagnetische lading en extreem kleine deeltjesgrootte. Over de werking van Nano Goud mag ik vanwege de Europese wetgeving niets schrijven. U zult daarvoor naar de winkel moeten komen zodat ik het kan vertellen, maar het heeft een aantal zeer interessante therapeutische toepassingen.

Wierook en Mirre zijn boomharsen. In de bijbel werd al gesproken over de geneeskrachtige werking van deze harsen. In die tijd waren Mirre en Wierook zeer kostbare grondstoffen, nog duurder dan goud. Zij werden altijd geassocieerd met een lang leven en het geheugen.

Wierook (Olibanum) komt van de Boswellia boom. De naam Boswellia kennen veel mensen wel, want dat wordt therapeutisch ingezet bij diverse ontstekingsklachten. Wierook kan echter ook als etherische olie worden gebruikt. Olibanum is een component die in veel parfums wordt gebruikt als basis- tot middennoot. Het is dus ontstekingsremmend maar ook antiseptisch, mogelijk antitumoraal, een antidepressivum, wondhelend, slijmoplossend, immuunstimulerend en kalmerend.

Mirre wordt al sinds lange tijd in het Midden Oosten verwerkt in zalven vanwege de geur en de huidverbeterende werking. Als basisnoot wordt mirre in minieme percentages verwerkt in Oriëntaalse of zwaar bloemige parfums. Mirre werkt ook sterk ontstekingsremmend, het doodt microben, is sterk antiviraal, antiseptisch, samentrekkend, kalmerend, pijnverdovend, en stimulerend op het longgebied. Mirre kan ook onderdeel van tandpasta zijn vanwege de eigenschappen. Mijn meest verkochte tandpasta bevat Mirre.

Als etherische olie zijn Wierook en Mirre op verschillende manieren te gebruiken. In een lampje is de olie te verdampen zodat de lucht ingeademd kan worden. Wierook in een aromalampje werkt verzachtend en regulerend op de luchtwegen. Mirre werkt slijmoplossend bij luchtweginfecties en keelklachten. Het is bijzonder effectief bij hardnekkige hoest en bevordert de slijmuitscheiding.

Etherische oliën zijn ook toe te voegen aan een basisolie, ook wel draagolie genoemd. Wierook werkt samentrekkend op de huid,  en wordt daarom toegepast bij het voorkomen van zwangerschapsstrepen (striae). Het wordt ook verwerkt in vele anti-rimpelcrèmes. Bij kleine wondjes, littekens en zweertjes kalmeert en heelt de olie.

Mirre is vooral ideaal toepasbaar als huidhersteller, ontstekingsremmer en bij kloven. Mirre is ook schimmeldodend, nuttig bij candida en zwemmerseczeem.

 

Etherische oliën hebben ook een emotionele en psychische werking.

Wierook slaat een brug tussen de materiële en de spirituele wereld. Zij opent de ziel voor de grotere verbanden en schenkt verwondering en eerbied voor het ‘wonder van het leven’. Zij schenkt begrip voor de wetten van het leven en bevorderd meditatie. ‘Ik schenk een heilig begrijpen’.

Mirre opent de deuren naar het spirituele. Zeer geschikt voor iedereen die te zeer aan het materiële, zintuiglijke is gebonden. Zij is als een brug naar de ‘fijnstoffelijke’ wereld maar dan zonder het ‘grondstoffelijke’ te verloochenen. ‘Geef je ziel vleugels’.

Etherische oliën werden duizenden jaren voor Christus al gebruikt. De zuiverheid van deze oliën is wel van belang, zeker bij inwendig gebruik via verdamping.

 

Ik wens iedereen hele mooie feestdagen en een heel gezond 2016!

One reply on “Goud, Wierook en Mirre

 • Mick

  Beste,

  Graag wilde ik weten hoe je mirre korrelwierook va hars gebruikt.
  Welke benodigdheden zijn er nodig?

  Vriendelijke groeten,

  Mick van der Linden

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *