Ginkgo Biloba

De Ginkgo biloba of Japanse notenboom is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal China. Het is de oudste levende boomsoort op aarde (circa 300 miljoen jaar). In de traditionele Chinese geneeskunde wordt ginkgo (blad en zaden) al 5000 jaar gebruikt bij uiteenlopende aandoeningen. Een van de belangrijkste toepassingen in de Chinese geneeskunde is astma.

 

In westerse landen wordt het bladextract van Ginkgo biloba vooral gebruikt ter ondersteuning van de bloedsomloop en hersenstofwisseling bij ouderen. Alleen sterk geconcentreerde ginkgo bladextracten hebben een relevante medicinale werking.

 

Er zijn verschillende positieve gezondheidseffecten te benoemen. Als eerste is Ginkgo-extract een krachtige antioxidant en vrije radicalenvanger. Het beschermt weefsels en organen tegen oxidatie en apoptose (celdood) door zuurstoftekort en verminderde doorbloeding. Ginkgo-extract kan beschouwd worden als een anti-verouderingsmiddel. Ook heeft Ginkgo-extract een ontstekingsremmende werking en kan zorgen voor pijnverlichting, vergelijkbaar met NSAID (diclofenac). Ginkgo-extract is eveneens gunstig voor de microcirculatie in ons lichaam. Het verbetert de stromingseigenschappen van het bloed door verlaging van de bloedviscositeit, remming van plaatjesaggregatie en trombose en remt het samenklonteren van rode bloedcellen. Het beschermt tegen aderverkalking, reguleert de vaattonus en heeft een vaatverwijdende en bloeddrukverlagende werking.

 

Ginkgo-extract beschermt en ondersteunt het zenuwstelsel op verschillende manieren. Het verhoogt de energiestofwisseling in zenuwcellen, het verbetert de werking van de neurotransmitters, het remt de productie en samenklontering van het beta-amyloïdpeptide (eiwit) in de hersenen, hetgeen een centrale rol speelt bij de ziekte van Alzheimer. Ook helpt het hersenoedeem te voorkomen en heeft het een stressverlagende werking.

 

Vanwege al deze eigenschappen kent Ginkgo biloba vele mogelijke toepassingen. Het remt de cognitieve achteruitgang en verbetert het geheugen- en concentratieproblemen, alertheid en snelheid van informatieverwerking. Verder is het in te zetten bij duizeligheid en tinnitus. Ginkgo kan verder ook de ontwikkeling van glaucoom remmen evenals maculadegeneratie. Ook bij hart- en vaatziekten kan ginkgo worden ingezet. Uit onderzoek is vast komen staan dat met behulp van Ginkgo de vorming van atherosclerose wordt geremd en het verbetert de doorbloeding. Vanwege de verbeterde doorbloeding kan het ook een positieve rol spelen bij aandoeningen als diabetes en astma.

 

Let bij gebruik van reguliere medicatie echter op. Er kan een wisselwerking zijn bij gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige medicijnen worden erdoor versterkt, andere mogelijk verminderd in werking. Gebruikt u medicijnen, vraag dan eerst aan uw huisarts of u Ginkgo biloba mag gebruiken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *